header

Bewegende kinderen in Schiedam

Voorlichter Kelly met bewegende kinderen in SchiedamOm de projecten Overgewicht en Obesitas en Gezonde voeding op een passende manier af te sluiten, hebben de Voorlichters Gezondheid besloten om de kinderen van basisschool El Furkan te laten, hoe kan het ook anders, bewegen!

Het begon allemaal met enkele voorlichtingen; oorzaken en gevolgen van overgewicht en obesitas. Wat is het? Wat doet het met je? Hoe kan het komen? En wat zijn de gevolgen lichamelijk en psychisch voor iemand met overgewicht en obesitas. Hoe denk je dat zo iemand zich voelt, hoe zou jij je voelen? Zou jij een kind dat te dik is pesten of juist voor hem of haar opkomen? Na de voorlichting Overgewicht en Obesitas volgde de voorlichting Gezonde voeding. Ook hier werden de kinderen aangezet om op een speelse wijze mee te doen en te leren. Met een volle boodschappentas gingen de voorlichters erheen. De kinderen moesten onder andere raden hoeveel suikerklontjes er in bijvoorbeeld een blikje Red Bull zit of in een flesje Chocomel. Met echte suikerklontjes! Dat bracht verbazende reacties op; “wauw zo veel” en “wojooow” riepen de kinderen met grote ogen. De voorlichters spraken onder meer met de kinderen over wat koolhydraten zijn, eiwitten en verzadigde en onverzadigde vetten. Alles op een speelse manier, waarbij alle kinderen worden aangezet om mee te doen en mee te denken. Natuurlijk werd er ook gepraat over sport en beweging en hoe belangrijk dat is voor je gezondheid.

Kelly beweeglessen schiedam3Het leek de Voorlichters Gezondheid een leuk idee om dit project bewegend af te sluiten. Eén van de voorlichters haalde de klassen op, ging met ze naar buiten, lekker de natuur in. Want je hebt immers niet persé een sportvereniging of een racefiets nodig om te kunnen bewegen, je kan ook gewoon lekker buiten op het grasveldje aan beweging doen, met elkaar. Voordat ze begonnen met sporten, heeft de voorlichter nog even gecheckt wat de kinderen nog wisten van de voorlichting; hoe zat het ook alweer met calorieën? Wat gebeurt er als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt? “Juist! Je kan aankomen.” Allemaal wisten ze het nog, de boodschap was aangekomen! Samen zijn ze gaan bewegen, met elkaar. Veel hadden ze niet nodig; elkaar, een pleintje, en het lekker buiten zijn.

Flyer voorlichting Overgewicht en obesitas
Flyer voorlichting Overgewicht en obesitas

Bekijk de flyer voor deze voorlichting hier in pdf.