header

Bewegende moeders in Schiedam

Kelly: “Een aantal weken geleden ben ik begonnen met het geven van bewegingslessen aan moeders van basisschool El Furkan in Schiedam. Vanuit de stichting hebben wij in de ouderkamer de voorlichting ‘Overgewicht en Obesitas’ en ‘Gezonde voeding’ gegeven. Deze cursus gezonde leefstijl sluiten wij heel passend af met écht bewegen. Dat betekent dat wij niet alleen de moeders vertellen dat zij regelmatig moeten bewegen, maar het ook echt met ze gaan doen! En dan zie je dat de moeders ook echt gemotiveerd raken om te bewegen.

Één keer in de week op de donderdag beweeg ik een uur lang non-stop met deze vrouwen. In de gymzaal van de Troubadour komen we samen om hard aan de slag te gaan. Marokkaanse moeders, Turkse moeders, Somalische moeders, Indonesische moeders, Iraakse moeders.. en ik, allemaal werken we aan 1 doel: Bewegen! Sommigen doen het om te werken aan het gewicht, anderen om de spieren te versterken en anderen gewoon omdat ze anders nooit sporten of bewegen. Ze blijven komen omdat het gezellig is en vooral vertrouwd, moeders onder elkaar. Laagdrempeliger kan het niet; alleen vrouwen, bekenden onder elkaar in een vertrouwde omgeving.

Na de warming-up verdelen we de lessen onder in een gedeelte cardio en een gedeelte spieroefeningen. Het gedeelte cardio is echt ‘bewegen’: rennen, springen, jumping jack’s , squats.. alles om de vetverbranding te bevorderen. Zweten doen we! Daarna doen we oefeningen om de spieren te verstevigen. We gaan aan de slag met gewichten, doen sit-ups, push-ups enzovoorts. De les sluiten we af met een relaxte cooling down, waar ik de tijd neem om even tot onszelf te komen, met de ogen dicht en een goede ademhaling.

De bewegingslessen bij El Furkan staan gepland tot aan de zomervakantie! Onze dank gaan uit naar de directie van de school en de enthousiasme van de moeders. En natuurlijk ook grote dank aan de Gemeente Schiedam, waardoor deze lessen gratis en toegankelijk zijn.

Kelly op matTot onze grote blijdschap zijn wij sinds eind januari ook op IBS Ababil gestart met de bewegingslessen. Ook hier is het enthousiasme groot, zelfs zo groot, dat we de grootte van de groep een halt moesten toebrengen. Enthousiast als de moeders waren, namen ze vriendinnen, zussen en buurvrouwen mee. De groep van Ababil is zeer divers, van jonge moeders tot oudere vrouwen. Ook hier hetzelfde verhaal; het is laagdrempelig, vertrouwd en veilig. Ook met deze groep doen we cardio-oefeningen voor vetverbranding, spieroefeningen om de spieren te versterken en spelen we geregeld teamspellen, zoals voetbal en basketbal. De meeste vrouwen komen elke week trouw meedoen. Het is soms voor mij een uitdaging om mij aan te passen aan een groep die zo verschillend is; de één kan meer dan de ander en de condities en leeftijden verschillen van elkaar. Maar omdat we rekening houden met elkaar en veel aan elkaar hebben, lukt het ons om met z’n allen elke week weer een goede work-out neer te zetten, een work-out passende bij elke deelnemer. Ook op Ababil gaan wij door tot aan de zomervakantie!

We zijn momenteel hard aan het werk om ook bij andere scholen in Schiedam aan de slag te gaan.

Go bewegende moeders in Schiedam!”

Sinds april 2014 ‘Dik tevreden’ in Rotterdam

“In april 2014 is er een nieuwe groep en een nieuwe locatie bijgekomen, dit keer in Rotterdam Zuid, locatie Putsebocht. In Rotterdam loopt de cursus ‘Dik tevreden’. In samenwerking met Expeditie Duurzame Zorg Feijenoord krijgen Turkse vrouwen van de eerste en tweede generatie tips en adviezen m.b.t. voeding en gezondheid. De vrouwen worden op weg geholpen door een diëtiste en andere professionals die adviezen geven over hoe zij beter kunnen omgaan met hun eetgewoontes. Ook krijgen ze informatie over cholesterol, diabetes en hoge bloeddruk. Een tolk zorgt ervoor dat deze vrouwen alle informatie meekrijgen. Na de voorlichting starten de beweeglessen. Met muziek en heel veel zin, bewegen we met z’n allen tot zweten aan toe. We starten met een warming-up, volgen daarna met Zumba en cardio oefeningen, doen een cooling down en sluiten af met gezellige dans op Turkse muziek. Het is zo leuk, gezellig en ontspannen, dat zelfs oude vrouwtjes meedoen op hun eigen tempo. Erkenning en enthousiasme naar hun toe, lijkt ze nog meer te motiveren. Ook al verstaan we elkaar niet, de beweeglessen zijn een enorm succes. Elke week zijn ze er weer en word ik met open armen ontvangen. We sporten samen, bewegen samen, dansen samen en wie weet… vallen we ook samen af!”

Kelly de Vries,

Stichting Voorlichters Gezondheid

Flyer voorlichting Overgewicht en obesitas
Flyer voorlichting Overgewicht en obesitas

Bekijk de flyer voor deze voorlichting hier in pdf.