Workshop Gezonde Zwangerschap in moskee

Op 18 september was het druk in de Essalam Moskee in Rotterdam-Feijenoord. Drukker dan normaal. 112 jonge meiden en vrouwen in de leeftijd tussen de 16 en 67 jaar kwamen naar de Workshop Gezonde Zwangerschap die de Voorlichters Perinatale Gezondheid hadden georganiseerd. Een geweldige opkomst voor wat een  gezellige en leerzame middag werd. Een verslag.

Flyeren

Het hele team van Voorlichters Perinatale Gezondheid was er al weken mee bezig; de Workshop Gezonde Zwangerschap. Er werd geflyerd voor de deur van verschillende moskeeën in Rotterdam-Zuid, er werd veel over gesproken waardoor mond-op-mondreclame op gang kwam, en de imam van de Essalam Moskee riep na het gebed de vrouwen op om naar de workshop te gaan. Een enorme opkomst was het gevolg. En niet alleen Marokkaanse moslimvrouwen hadden interesse. Ook Surinaamse, Antilliaanse, Turkse, Kaapverdiaanse en Nederlandse vrouwen kwamen naar de workshop om alles te horen en te leren over gezond zwanger worden, een gezonde zwangerschap en de kraamperiode.

Taboes doorbreken en kennis delen

Voorlichting2Alle onderwerpen kwamen aan bod; preconceptiezorg, gezonde zwangerschap, de trimesters van de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Met interactieve methodieken kwamen de onderwerpen aan bod en werd gesproken over hoe je zelf de kans op een gezonde baby kunt vergroten. En welke rol de man daarin speelt. Met een memoriespel, stellingenspel, vraag- en antwoordspel, maar ook met foto’s en afbeeldingen werden leefstijl en het nut en de noodzaak van de verloskundige en kraamzorg duidelijk gemaakt. De rode draad door alle workshops heen was het slikken van foliumzuur,  een gezonde leefstijl en doorverwijzen naar de juiste zorgverlener.  Maar er werden ook taboes doorbroken. In het uiterste hoekje van de grote zaal waar alle workshops gehouden werden, werd de workshop Veilig vrijen en soa’s gegeven. Vragen als ‘Welke gevolgen kunnen soa’s hebben voor een kinderwens?’,  ‘Hoe herken ik een soa?’ en ‘Hoe werken anticonceptiemiddelen nu precies?’ werden beantwoord. De vertrouwde omgeving en de ontspannen en open sfeer maakte het mogelijk om elk onderwerp met elkaar te bespreken. Ervaringen en verhalen werden uitgewisseld.

Kennis mee naar huis

VoorlichtingNaast het bespreken van de serieuze onderwerpen, was er ook ruimte voor gezelligheid en bijkletsen met bekenden. Tijdens de pauze was het tijd voor het gebed en voor een hapje en een drankje. Een buffet van zoete en hartige lekkernijen stond klaar. Daarna had iedereen weer genoeg energie om het tweede deel van de workshop te volgen. De middag werd afgesloten met een spel. Degenen  die aan alle workshops deelnamen, mochten meedoen aan een kennisquiz. De deelnemers die alle vragen goed beantwoordden, kregen een prijs. Drie zwangere deelnemers gingen met een mooi kraampakket naar huis. Maar niemand hoefde met lege handen naar huis. Alle deelnemers kregen een tasje met informatie over alle workshops mee.

Voor herhaling vatbaar

Na weken van voorbereiding het bedenken en uitwerken van de methodieken, het maken van de voorlichtingsmaterialen, het vullen van de goodiebags en de nodige peptalks kwam op 18 september de beloning. Een volle moskee met vrouwen van verschillende afkomst en verschillende achtergrond, maar met hetzelfde doel: meer te weten komen over een gezonde zwangerschap, nut en noodzaak van de verloskundige en kraamzorg en een gezonde leefstijl.

Na afloop kunnen we zeggen: ‘Het was een succes en voor herhaling vatbaar!’.