Geboorte en kraamtijd in verschillende culturen

De Training Interculturalisatie Geboorte en Kraamtijd in verschillende culturen is een volwaardige training op landelijk niveau waar kraamverzorgsters, verloskundigen en jeugdverpleegkundigen aan deelnemen. Voor kraamverzorgsters en verloskundigen is de training geaccrediteerd en aan accreditatie voor jeugdverpleegkundigen wordt momenteel gewerkt. De nascholing wordt zeer enthousiast ontvangen door deelnemers.

Brug slaan

Het theoretische gedeelte van de training gaat onder meer in op de migratiehistorie; waarom migreren mensen en welke impact heeft dit? Daarnaast wordt ingegaan op de karakteristieken van de verschillende religies en culturen. Naast verschillen in culturen zijn er natuurlijk ook veel overeenkomsten te vinden en juist die overeenkomsten zijn de aanknopingspunten om een brug te slaan tussen de verschillende culturen en religies, waardoor ‘anders’ niet persé als ‘vreemd’ ervaren hoeft te worden.

Gebruiken en rituelen rondom bevalling en kraamtijd

Na het theoretische deel volgt het praktische gedeelte van de training, waarbij met interactieve methodieken ingegaan wordt op de gebruiken en rituelen rondom de bevalling en de kraamtijd. Ook de Nederlandse cultuur komt aan bod. Vooral het gedeelte waarbij gekozen moet worden of een bepaalde traditie of een gebruik met cultuur of religie te maken heeft, zorgt nog wel eens voor verwarring. De opgedane kennis geeft in de praktijk een opening voor de kraamverzorgenden om met een kraamgezin het gesprek aan te gaan over deze gebruiken en tradities.

Edith Stappershoef - Vestigingsmanager Allerzorg Kraamzorg:

“In een woord geweldig deze scholing! Enorm leuk hoe dat jullie het één en ander neergezet hebben. Zo herkenbaar! Ik vond het gewoon jammer dat het afgelopen was. Ik heb er een melding van gemaakt op facebook! Veel succes in de toekomst en ik hoop dat jullie workshops steeds meer gaan bijdrage aan een zorg waarin begrip is voor elkaars cultuur!”

Hilarisch maar realistisch rollenspel

Grote hilariteit is er altijd met het rollenspel, waarbij de voorlichters in de huid van de kraamverzorgster, een kraamvrouw en haar man, en een schoonmoeder kruipen. Het rollenspel wordt gespeeld aan de hand van casussen die de kraamzorgorganisaties vooraf zelf aanleveren. Het doel van het rollenspel is om kraamverzorgsters handvatten mee te geven om bepaalde situaties aan te pakken. Zodanig dat iedereen zich prettig en begrepen voelt. De kraamverzorgende moet haar werk goed kunnen uitvoeren, ongeacht de culturele en religieuze achtergrond van het kraamgezin. Door het herkennen en bespreekbaar maken van tradities en gebruiken rondom de bevalling en in de kraamtijd, krijgt het kraamgezin er vertrouwen in. En als het vertrouwen gewonnen is, kan de kraamverzorgende beter haar taken uitvoeren en worden haar adviezen over de verzorging van moeder en kind eerder opgepakt.

Wat onze deelnemers zeggen...

“Korte, maar zeer krachtige uitleg. Het verschil tussen cultuur en religie is heel duidelijk uitgelegd. Ik vond het heel interessant en ik heb er enorm veel van geleerd. Ik zou graag meer tijd willen vanuit de Hogeschool, zodat we een volledige training kunnen krijgen. Geweldig leuk gedaan! De tijd vloog voorbij.”

M. Pronk - Verloskunde Academie Rotterdam (VAR) HRO

“Er kwamen duidelijke en realistische voorbeelden uit de praktijk voorbij. De voorlichtster ging diep in op verschillende opvattingen en hoe wij daarmee kunnen omgaan. Het was duidelijk, humoristisch en interactief. Ik heb de training aandachtig gevolgd. Er waren ook veel interacties op het gebied van aannames. Ik zou graag meer willen weten.”

Z. Ajouaoui - Verloskunde Academie Rotterdam (VAR) HRO

“Interactie in de training vond ik het beste onderdeel. In het Geboortehotel krijgen we namelijk vaak te maken met kraamvrouwen die de Nederlandse taal niet beheersen. Deze training geeft je praktische handvatten om hier mee om te gaan. Ik vond het een ontzettend leuke training met veel verduidelijking. Ze presenteren dit zo goed, dat het je aan het denken zet.”

Medewerker Afbeelding Geboortezorg - Havenpoli/IJsselland ziekenhuis

U heeft interesse in deze training?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.