Artsen en wetenschappers roepen op tot gezonde leefstijl tegen corona

Er moet meer aandacht komen voor het belang van een gezonde leefstijl in coronatijd. Door gezonder te eten, meer te bewegen en voldoende te ontspannen, kunnen mensen hun immuunsysteem binnen enkele weken versterken. Daardoor zal een corona-infectie minder ernstig verlopen. Dat schrijven ruim 70 vooraanstaande artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties op 11 november in een brandbrief aan het kabinet.

Van Diederik Gommers tot Erik Scherder

De brief is een initiatief van hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum, voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON). Ook onder meer Diederik Gommers (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care), hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell hebben ondertekend. Volgens Van Rossum hebben de meeste coronapatiënten die in het ziekenhuis of op de intensive care (IC) terechtkomen overgewicht of obesitas. Ook de 2e coronagolf laat dit zien. Dat komt volgens haar doordat mensen met overgewicht een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem hebben. In de brief benadrukken de experts dat een gezonde leefstijl al binnen enkele weken het immuunsysteem versterkt. Daarom roepen ze op tot brede lancering van de reeds opgezette landelijke overheidscampagne “Zorg je goed voor jezelf?”.

Coronakilo’s

Niet alleen voor mensen met overgewicht is een gezonde leefstijl belangrijk, ook voor mensen met een gezond gewicht. Juist tijdens de coronapandemie wordt een gezonde leefstijl nog wel eens verwaarloosd. In de eerste golf waren er mensen die slechter voor zichzelf hebben gezorgd en in gewicht zijn aangekomen. Van Rossum: ‘We zitten veel thuis, bewegen minder, snacken misschien meer: dan gaat je immuunfunctie achteruit.’

Gezonde leefstijl

Onder een gezonde leefstijl verstaan de ondertekenaars van de brief:

  • gezonde voeding
  • voldoende beweging
  • genoeg slaap
  • ontspanning
  • stoppen met roken
  • alcohol matigen

Aandacht van ministerie van VWS

De experts roepen het kabinet op zich te richten op 2 dingen. Allereerst moeten besmettingen zoveel mogelijk voorkomen worden door de huidige coronamaatregelen aan te houden. Daarnaast moeten mensen zichzelf beter wapenen door hun weerstand te versterken. Op het moment dat ze dan toch besmet raken met het virus, zou de kans op een ernstiger verloop van de ziekte kleiner zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport (VWS) heeft in een reactie laten weten dat het onderwerp absoluut de aandacht heeft. Staatssecretaris Blokhuis van VWS is inmiddels in gesprek met de ondertekenaars van de brief.

Nieuwe website over leefstijl en corona

Onder de ondertekenaars zijn afgevaardigden van Vereniging Arts en Leefstijl, Partnerschap Overgewicht Nederland en Lifestyle4Health (initiatief van LUMC en TNO). Deze organisaties vragen zorgprofessionals (in opleiding), burgers/patiënten en het bedrijfsleven om het initiatief te ondersteunen. Daarvoor is een nieuwe website gelanceerd: www.leefstijlencorona.nl. Op deze website kun je de brief ondertekenen. Daarnaast zijn ook een wetenschappelijke publicatie over leefstijl en corona en een rapport te downloaden.

 

Bronnen: Nieuwsvoordietisten.nl, NOS en EenVandaag