Gezondheid en taal

Gezondheid en Taal
Nieuwsbrief Gemeente Rotterdam

Gezondheid kan een probleem worden als iemand de Nederlandse taal niet spreekt. ‘Als je de Nederlandse taal niet beheerst en je woont in Nederland, is dat een risico voor je gezondheid. Punt,’ aldus Fadua el Bouazzaoui van stichting Voorlichters Gezondheid.

De missie van Voorlichters Gezondheid is om gezondheidsverschillen kleiner te maken en de eigen regie van mensen te versterken. Zij helpen mensen om de weg te vinden naar de juiste zorgverlening, hulpverlening en ondersteuning. Bij Voorlichters Gezondheid draait alles om taal en communicatie. Tijdens haar werk houdt Fadua rekening met mensen die taalproblemen hebben door makkelijke woorden te gebruiken en mensen woorden te laten herhalen. ‘We stellen onszelf altijd de vraag hoe we als zorgverlener zó kunnen communiceren dat iedereen ons begrijpt.’

Taal en gezondheid gaan volgens Fadua heel nauw samen. Als iemand moeite heeft met lezen of schrijven, heeft dat gevolgen voor de gezondheid. ‘Omdat je dan niet goed onder woorden kan brengen hoe je je voelt.’ Juist dat vindt Fadua zo belangrijk. ‘En bij een operatie krijg je bijvoorbeeld te maken met formulieren over allergieën. Als je de Nederlandse taal niet spreekt of niet kan lezen, dan kan je het formulier ook niet goed invullen. Een tolk kan wel alles uitleggen, maar dan nog zijn er risico’s. De tolk gaat niet mee de operatiekamer in, zo simpel is het. Patiënten moeten uiteindelijk zelf kunnen communiceren met artsen,’ vindt Fadua.

Lees de nieuwsbrief hier.