Perinatale gezondheid

Perinatale voorlichting werkt preventief. Als aanstaande ouders goed geïnformeerd zijn en de weg naar de juiste zorgverlening, hulp en ondersteuning weten te vinden, dan kunnen eventuele problemen voor het kind of het gezin in een vroeg stadium voorkomen, herkend en aangepakt worden.

Voorlichting

Preventie in de vorm perinatale voorlichting vergroot de kans op een goede start van de allerkleinsten. Aanstaande ouders hebben veel vragen over zwanger worden, de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. Goede perinatale voorlichting bereidt de aanstaande ouders voor op wat komen gaat en informeert hen over mogelijke risico’s. Deze voorlichting maakt ook duidelijk waar zij naar toe kunnen voor de juiste zorgverlening, hulp of ondersteuning. Een vroegtijdig contact met aanstaande ouders is daarbij van groot belang. Mogelijke problemen voor het (aanstaande) kind en het gezin kunnen dan in een vroeg stadium door zorgverleners worden herkend en aangepakt.

Daarnaast kunnen aanstaande moeders, die elkaar tijdens de perinatale voorlichting leren kennen, zo een sociaal netwerk opbouwen waar ze anders minder de gelegenheid voor hebben. Met name voor aanstaande moeders bij wie sprake is van mogelijke risico’s, is ondersteuning uit de naaste omgeving belangrijk bij het voorkomen en oplossen van latere problemen. Alle aanstaande ouders, komen –vroeg of laat – in contact met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog in het kader van de reguliere zorgverlening. Het is belangrijk dat de gezinnen voor en na de geboorte de weg naar juiste zorg weten te vinden. Het organiseren van perinatale voorlichting door de Stichting Voorlichters Gezondheid in samenwerking  met andere organisaties kan daaraan bijdragen.

Lees hier ook meer informatie over deze voorlichting.

NPFY8984

U wilt een voorlichting op maat?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.