Schiedam voorbeeld in strijd tegen babysterfte

Een goed begin voor ieder kind in de gemeente Schiedam

Schiedam voorbeeld in strijd tegen babysterfte
Werkbezoek minister Hugo de Jonge

Niets dan lovende woorden gisteren van Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, voor de strijd van Schiedam tegen babysterfte. Door een nieuwe aanpak is dat aantal daar de afgelopen jaren met 40 procent gedaald. Volgens de vicepremier, die te gast was op het Pronova College, is Schiedam daarmee een voorbeeld voor alle gemeenten in het land.

Schiedam komt van ver. Liefst één op de vier baby’s had in 2011 kans op overlijden. Een schrikbarend aantal, dat de jeneverstad in de top van steden met een hoog percentage babysterfte zette. Reden voor actie. Schiedam ging aan de slag en maakte kennis met het programma Healthy Pregnancy 4all van de Erasmus Universiteit, met nog zestien gemeenten. Inzet is het creëren van een samenhangende aanpak rond een gezonde start van elk kind.

Want die kans op een gezonde start is niet altijd gelijk verdeeld. Kinderen van vrouwen in achterstandswijken lopen een groter risico op foetus- of babysterfte, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Dat weten ze in Schiedam maar al te goed.

Toch is dat aantal inmiddels met 40 procent gedaald. Hoe dat kan? “Gewoon de wijk ingaan”, aldus Fadua el Bouazzaoui, coördinator gezondheidsvoorlichting en al vijf jaar een vast aanspreekpunt voor al die kwetsbare vrouwen. “En dan niet met een powerpointpresentatie. Maar gewoon met beelden, met spelletjes op scholen en met cijfers. Dat is de manier om kwetsbare vrouwen te bereiken, om hun gedrag te veranderen. Maar we gaan ook het gesprek met hen aan na de eerste baby. Zo van: ‘een tweede is beter van niet’, met de ervaring die je nu hebt.”

Lees het hele artikel hier.